Acompanyar des de la resiliència
versión en castellano al final de la página vv
La vida solo puede ser comprendida mirando hacia atrás,
pero ha de ser vivida mirando hacia delante.
(Sören Kierkegaard)
SET PUNTS D’INFLEXIÓ
La resiliència és un concepte que té un gran poder d’inspiració. L’eclosió i la fecunditat del concepte de resiliència en els nostres dies es deguda al secret que evidència l’arrel mateixa de la resiliència que no és altre que saber enfocar, saber dirigir la mirada cap a les fortaleses i saber construir a partir d’aquí. La resiliència és una manera de comprendre l’esperança humana davant els patiments , els traumes i el dolor viscut. Resiliar també és generar opcions, és aprofitar les oportunitats.
Per acompanyar des de la resiliència ens cal:
Mirar a l’altre com legítim altre, com diria Tim Guénard, el cel comença amb la mirada de l’altre, així mirem , així podrem acompanyar. Mirar la bellesa de les persones que acompanyen, apreciant tot allò que són i tenen.
Enfortir les xarxes que acompanyen o poden acompanyar a les persones. Crear espais per compartir, per poder expressar, per poder escoltar. Espais de trobada, espais també diversos segons les persones que acompanyem, poden tenir un caire més formal, però també un bon passeig per la muntanya o vora el mar ens poden afavorir aquest acompanyament.
Afavorir llenguatges emocionals per renarrar les històries de vida. Crear espais i contextos per poder sostenir els patiments o angoixes, i on es puguin afavorir i generar noves oportunitats. Segons les capacitats i hobbies de les persones es pot fer amb fotografies, poesia, olors o sabors…
Respectar els temps i els silencis de les persones que acompanyem. Acompanyen el seu procés i no el nostre per tant ens sincronitzen amb els seus temps i ritmes.
Garantir experiències on poder potenciar l’autoestima i autoconcepte a partir de les fortaleses , des d’allò que fem bé o que encara podem fer.
Afavorir estratègies d’introspecció, per analitzar en quin punt vital hi són i cap a on volen dirigir la seva mirada.
Treballar des de l’ humor i la imaginació a poder buscar sortides a situacions o problemàtiques. Aprendre a agafar distància per poder analitzar millor allò que està passant. I projectar futur.
Acompanyar, per tant, és potenciar la capacitat de generar o sigui de donar vida a tot el que és capaç d’esdevenir. Extreure la millor versió de nosaltres mateixos i de les persones que acompanyem. Acompanyar des de la resiliència és ser-hi quan em necessitis. Com diria Cyrulnik “per teixir la resiliència només ens cal un altre”. Seràs tu?
Un article d’Anna Forés (col·laboradora de Dignetik)
Acompañar desde la resiliencia
SIETE PUNTOS DE INFLEXIÓN
La vida solo puede ser comprendida mirando hacia atrás,
pero debe ser vivida mirando hacia delante.
(Sören Kierkegaard)
La resiliencia es un concepto que tiene un gran poder de inspiración. La eclosión y la fecundidad del concepto de resiliencia en nuestros días se debe al secreto que evidencia la raíz misma de la resiliencia que no es otro que saber enfocar, saber dirigir la mirada hacia las fortalezas y saber construir a partir de aquí. La resiliencia es una manera de comprender la esperanza humana ante los sufrimientos, los traumas y el dolor vivido. Resiliente también es poder generar opciones, es aprovechar las oportunidades.
Para acompañar desde la resiliencia necesitamos:
Mirar al otro como legítimo otro, como diría Tim Guénard, el cielo comienza con la mirada del otro, así miramos, así podremos acompañar. Mirar la belleza de las personas que acompañan, apreciando todo lo que son y tienen.
Fortalecer las redes que acompañan o pueden acompañar a las personas. Crear espacios para compartir, para poder expresar, para poder escuchar. Espacios de encuentro, espacios también diversos según las personas que acompañamos, pueden tener un carácter más formal, pero también pueden favorecer este acompañamiento un buen paseo por la montaña o junto al mar.
Favorecer lenguajes emocionales para recontar las historias de vida. Crear espacios y contextos para poder sostener los sufrimientos o angustias, y donde se puedan favorecer y generar nuevas oportunidades. Según las capacidades y hobbies de las personas se puede hacer con fotografías, poesía, olores o sabores …
Respetar los tiempos y los silencios de las personas que acompañamos. Acompañan su proceso y no nuestro por lo tanto nos sincronizan con sus tiempos y ritmos.
Garantizar experiencias donde poder potenciar la autoestima y autoconcepto a partir de las fortalezas, desde lo que hacemos bien o que aún podemos hacer.
Favorecer estrategias de introspección, para analizar en qué punto vital están y hacia dónde quieren dirigir su mirada.
Trabajar desde el humor y la imaginación, poder buscar salidas a situaciones o problemáticas. Aprender a tomar distancia para poder analizar mejor lo que está pasando. Y proyectar futuro.
Acompañar, por tanto, es potenciar la capacidad de generar, o sea, de dar vida a todo lo que es capaz de suceder. Extraer la mejor versión de nosotros mismos y de las personas que acompañamos. Acompañar desde la resiliencia es estar ahí cuando me necesites. Como diría Cyrulnik «para tejer la resiliencia sólo necesitamos otro». Serás tú?
Un artículo de Anna Forés (colaboradora de Dignetik)