En què em pot acompanyar l’art?
versión en castellano al final de la página vv
LES FUNCIONS DE LES TERÀPIES ARTÍSTIQUES
L’Institut d’estudis catalans defineix les arts com “l’expressió de la bellesa mitjançant el color, la forma, el so, el llenguatge, el moviment: pintura, escultura, arquitectura, música, poesia, dansa.”
Com en altres ocasions, la definició potser comparada amb la vivència, queda força curta i no contempla la magnitud del concepte, ni la seva intensitat en l’experiència vivencial. Les arts en tota la seva expressió no són només el vehicle d’expressió i connexió, són també una eina de comunicació amb el nostre món emocional. Mitjançant l’art, podem expressar en tota la seva plenitud allò que sentim o estem vivint en cada moment, inclús permeten connectar amb allò que vam viure i va impactar en el nostre univers emocional.
Les arts es transformen en un element terapèutic quan permeten drenar allò que sovint no sabem manifestar amb la paraula de forma conscient. És una connexió directa que ens permet expressar les nostres emocions. Aquestes capacitats donen a les arts un elevat potencial terapèutic, entenent com a terapèutic allò que ajuda a alleugerir, no només els processos patològics sinó també els processos de crisi vital, o simplement l’alleujament de moments vitals d’alt impacte emocional. I a vegades, fins i tot, és terapèutic el fet de compartir amb d’altres les nostres emocions.
A més a més, de forma transversal, el treball amb arts treballa moltes altres competències emocionals com ara l’autoestima, la millora de l’autoimatge o les habilitats comunicatives i d’expressió.
I Com Ens Acompanyen Les Diferents Arts?
Les arts plàstiques tenen com principals avantatges la facilitat d’accés i d’ús dels materials, el reforçament de la introspecció o treball d’auto exploració i un element essencial: el treball amb la creativitat.
La dansa incorpora un element essencial que és la connexió amb el cos i amb les nostres emocions. La música, el cos i el moviment s’interrelacionen per ajudar a l’expressió i el drenatge emocional.
La música permet un contacte directe i espontani amb les nostres emocions, és una eina important de comunicació i de treball de grup i facilita l’expressió emocional.
Aquests avantatges són només de l’àmbit cognitiu però també podem destacar que les arts permetran millorar aspectes físics com la coordinació o la psicomotricitat, per exemple. O bé, ajudarà a desenvolupar aspectes comunicatius i purament del llenguatge com cantar, memoritzar…
En definitiva, l’ús de les arts en processos d’acompanyament permet tenir un heterogeni conjunt d’eines que ens permeten facilitar i acompanyar a la persona en el seu camí de connexió amb les seves emocions, eines d’ajuda que permeten que les persones puguin expressar els seus sentiments i els facilita la seva gestió. Així que sorgeixo la invitació a enamor-arte de l’art!
Informa’t de la nostra formació en Crea-Activitat AQUÍ
Un article de Begoña García
¿En qué me puede acompañar el arte?
LAS FUNCIONES DE LAS TERAPIAS ARTÍSTICAS
El Instituto de estudios catalanes define las artes como » la expresión de la belleza mediante el color, la forma, el sonido, el lenguaje, el movimiento: pintura, escultura, arquitectura, música, poesía, danza .»
Como en otras ocasiones, la definición comparada con la vivencia queda bastante corta y no contempla la magnitud del concepto ni su intensidad en la experiencia vivencial. Las artes en toda su expresión no son sólo el vehículo de expresión y conexión, son también una herramienta de comunicación con nuestro mundo emocional. Mediante el arte podemos expresar en toda su plenitud lo que sentimos o estamos viviendo en cada momento, incluso permiten conectar con lo que vivimos y el impacto en nuestro universo emocional.
Las artes se transforman en un elemento terapéutico cuando permiten drenar lo que a menudo no sabemos manifestar con la palabra de forma consciente. Es una conexión directa que nos permite expresar nuestras emociones. Estas capacidades dan a las artes un elevado potencial terapéutico, entendiendo como terapéutico lo que ayuda a aliviar, no sólo los procesos patológicos sino también los procesos de crisis vital, o simplemente el alivio de momentos vitales de alto impacto emocional. Y a veces, incluso, es terapéutico el compartir con otros nuestras emociones.
Además, de forma transversal, el trabajo con artes trabaja muchas otras competencias emocionales como la autoestima, la mejora de la autoimagen o las habilidades comunicativas y de expresión.
¿Y Como Nos Acompañan Las Diferentes Artes?
Las artes plásticas tienen como principales ventajas la facilidad de acceso y de uso de los materiales, el reforzamiento de la introspección o trabajo de auto exploración y un elemento esencial: el trabajo con la creatividad.
La danza incorpora un elemento esencial que es la conexión con el cuerpo y con nuestras emociones. La música, el cuerpo y el movimiento se interrelacionan para ayudar a la expresión y el drenaje emocional.
La música permite un contacto directo y espontáneo con nuestras emociones, es una herramienta importante de comunicación y de trabajo de grupo y facilita la expresión emocional.
Estas ventajas son sólo del ámbito cognitivo pero también podemos destacar que las artes permitirán mejorar aspectos físicos como la coordinación o la psicomotricidad, por ejemplo. O bien, ayudará a desarrollar aspectos comunicativos y puramente del lenguaje como cantar, memorizar…
En definitiva, el uso de las artes en procesos de acompañamiento permite tener un heterogéneo conjunto de herramientas que nos permiten facilitar y acompañar a la persona en su camino de conexión con sus emociones, herramientas de ayuda que permiten que las personas puedan expresar sus sentimientos y les facilita su gestión. Así que surge la invitación a enamor-arte del arte!
Infórmate de nuestra formación en Crea-Actividad AQUÍ
Un artículo de Begoña García