Salut! El desig més important per a tots

ARTICLE PER CELEBRAR EL DIA MUNDIAL DE LA SALUT 2017, CONTRA LA DEPRESSIÓ

dignetik salut

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la salut és «un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties» (OMS, 1946). La salut descriu la capacitat d’establir unes relacions harmonioses amb els altres i la participació constructiva en les modificacions de l’ambient físic i social. En aquest sentit, la salut és la base per al benestar i funcionament de la persona en l’entorn comunitari.

En una data com l’assenyalada se celebra l’aniversari de l’Organització Mundial de la Salut. Cada any es planteja una situació relacionada amb la salut amb més concreció. Enguany es fa ressò de la depressió com una malaltia que, generant claudicació personal i familiar en les persones que la pateixen, afecta de forma clara en la vida diària de qualitat.

La depressió és una malaltia mental caracteritzada per una alteració de l’estat d’ànim de la persona, amb la tristesa com a símptoma principal. És un trastorn afectiu característic de la vida quotidiana. En la depressió la persona té un sentiment profund de tristor i desànim, i també una apatia inusual que impedeix gaudir d’allò que abans produïa satisfacció. També són habituals els canvis físics: manca de gana, pèrdua del desig sexual, alteració del son, dificultats cognitives com la pèrdua de concentració, de memòria o la dificultat per a prendre decisions. A la vegada, són comuns els pensaments catastròfics, la baixa autoestima i algunes conductes destructives. Cal aclarir que, si bé no passa en tots els casos, la depressió pot anar associada a altres psicopatologies, principalment als trastorns d’ansietat.

En l’actualitat hem de donar valor a conceptes que ens allunyin de la malaltia i ens  situïn en el valor de la persona: què diu, perquè ho diu i com ho recollirà. El gran repte d’avui és desenvolupar eines que ens permetin potenciar la salut en totes les esferes de la persona.

En la salut física – la dimensió física de la persona – abordarem les situacions de vulnerabilitat des de la resiliència. Les nostres capacitats físiques ens permeten ser autònoms o, si més no, ser atesos davant les mancances que puguem tenir.

En la salut mental cal treballar la dimensió emocional de la persona i fer front a les situacions que generen vulnerabilitat en els trastorns de salut mental. Cal abordar aquestes situacions molt acuradament i saber parlar-ne per fer-hi front i prevenir-les. Us recomanem el programa OBERTAMENT https://obertament.org/ca del Departament de Salut, on es generen converses sobre Salut Mental, per a prevenir situacions  d’aquesta tipologia.

 

Des de la perspectiva de la salut social cal desenvolupar xarxes de referència i cercles de confiança per tal que la persona malalta tingui el suport necessari per adquirir un nivell de salut satisfactori.

Des de Dignetik volem aportar el nostre granet de sorra al dia mundial de la Salut fent aquesta reflexió. Podeu trobar eines per treballar des de les nostres propostes de formació i consultoria a https://www.dignetik.com/serveis/

Un article de Quico Manyós. Director de Continguts

dia mundialDignetik Quico Manyós