Interdependència, una eina per treballar en equip
Un dels principis importants de la complemència és la interdependència en l’equip de treball. En el nostre dia a dia depenem d’altres persones per desenvolupar-nos. La interdependència ens demana que siguem capaços d’aprendre a dependre dels altres. A l’hora de treballar, això es tradueix en compartir un conjunt de principis amb altres professionals, de manera compromesa i responsable, per tal d’assolir els objectius que plantegem en el nostre pla de treball, amb la mirada posada en les persones.
Hem de treballar la interdependència positiva, que ens permet afrontar l’esquarterament de la tasca en territoris professionals, fet que sovint ens porta a cercar la justificació del territori professional propi. La interdependència positiva vincula als membres d’un equip, propicia la responsabilitat per a dur a bon terme la participació en un projecte i facilita i potencia la feina dels altres professionals. La interdependència ens permet evidenciar que l’èxit de l’empresa està lligat al fet que un professional no pot tenir èxit a menys que els altres membres de l’equip també en tinguin.
Hem de ser capaços de treballar la interdependència des de tres aspectes:
La Interdependència conscient en la informació i la comunicació, que ens cal compartir amb els nostres companys d’equip de treball. Ens hem de preguntar des de la matriu constructiva de la interdependència en la comunicació com podem desenvolupar plans de comunicació interna i externa partint de les qüestions següents:
Som conscients de la informació de la qual disposem i que és necessària per als altres?
Som conscients de la informació que necessitem dels altres professionals?
Hem fet mapes de la informació i dels canals que permeten una comunicació efectiva i de sentit en la nostra organització?
La Interdependència en la presa de decisions. Tanmateix som dependents dels altres en la presa de decisions per poder abordar les nostres respostes des de la coherència. Ens hem de preguntar com podem prendre decisions des del consens, elaborant diagrames de presa de decisions de forma interdependent. Per això ens cal:
Fer conscients els mecanismes de decisió des del debat col·laboratiu i la presa de decisions.
Preveure les situacions d’urgència en què les decisions poden ser modificades per necessitat, definint les formes de comunicació.
La interdependència en els plans d’acció. Sovint en els equips de treball es comet l’error de no definir qui fa què de manera calendaritzada. La interdependència en els plans d’acció ens demana la capacitat de definir l’estructura d’un pla d’acció des de les responsabilitats d’execució d’accions. Aquest fet ens portarà a desenvolupar accions seqüenciades en equip des de les perspectives del treball i aprenentatge col·laboratiu. La interdependència en el pla d’acció ens permetrà vèncer els obstacles de l’immobilisme no volgut.
S’HA DE FER → HEM DE FER → HE DE FER
Us Interessa Aquest Concepte?
Si voleu treballar la interdependència positiva d’aquests tres àmbits per incrementar la productivitat dels vostres equips en el marc de la vostra organització, envieu-nos un correu electrònic a info@dignetik.com.
Un article de Quico Manyós