L'ACP emmascarada

versión en castellano al final de la página VV

La COVID-19 ens ha deixat un rastre de conseqüències en la forma de tenir cura de les persones amb greus situacions de vulnerabilitat. Les experiències viscudes darrerament pels professionals d'atenció a la dependència (gent gran, SAD, teleassistència, persones amb discapacitat, etc.) ens fa plantejar si realment hem estat treballant l'ACP correctament i com ara tindrem el repte de seguir posant la persona en el centre, però ara amb la mascareta posada.

Com haurem d'entendre l'Atenció Centrada en la Persona, des de la realitat actual? Aquesta és una qüestió cabdal. Crec que hem de canviar algunes coses en la nostra realitat quotidiana. Darrerament s'ha aplicat l'ACP des de models professionals que justifiquen l'atenció que fem, tenint en compte la història de vida, les preferències i els hàbits, però sovint encara massa observats i definits pels professionals. Observem, decidim, plategem, abordem la nostra tasca diària des del nostre coneixement tècnic i vivencial de la persona, però encarà massa instrumentalitzat des de l'atenció quotidiana.

La coordinació de l'ACP, entesa des de l'àmbit sanitari i social, ens la situa com a eina, com a proposta professional, havent fet l'esforç de conèixer i reconèixer la persona i en la persona allò que és essencial per aquesta, allò que la fa única, irrepetible; reforçant la identitat personal i amb ella la dignitat des dels drets de ciutadania.

Potser és l'hora de plantejar-nos si hem de passar de l'Atenció Centrada EN la persona (al meu entendre massa intervencionista) a l'Atenció Centrada DES DE la persona. Treballar DES DE, ens demanà posar l'accent i la mirada en la vivència i la perspectiva de la persona a qui atenem i no només en les eines per arribar a interpretar què és el que és important per aquesta. Però aquesta ACP des de la persona ens demana que obrim l'objectiu de la nostra càmera i cerquem els diversos enfocaments que són necessaris. Una ACP ben treballada, després de les conseqüències de la COVID-19 ens obliga a fer-nos la pregunta de qui és la PERSONA.

Només podrem acompanyar processos personals si ens adonem que no només hem de tenir en compte la persona usuària (que fa ús responsable d'un servei), sinó també a les persones que formen part del seu entorn social i de relació. Ho podríem anomenar "Atenció Centrada DES DE la Família". I de forma cabdal hem de tenir en compte també l'atenció centrada DES DELS professionals, que són una part clau en fer possibles que l'ACP sigui una realitat.

Treballar DES DE la persona ens demana incloure l'oportunitat que la persona prengui decisions sobre el seu projecte vital. Ens haurem de preguntar sobre les decisions que pren la persona amb autonomia moral i plantejar-nos què i com actuarem: quins compromisos prendrem per tal de poder donar resposta a la presa de decisions de la persona que atenem.

Treballar DES DE la família ens demana una nova perspectiva a la qual encara estem poc acostumats. Aquests dies les famílies han respirat diferent, s'han implicat diferent, fins i tot algunes en sentit negatiu, han cercat la culpa. Però sovint ens hem trobat amb familiars preocupats pel seu pare o la seva mare, amb demanda constant d'informació, cercant camins de cooperació que ens han fet descobrir noves complicitats que ara no hem d'oblidar. Les famílies han participat més i han estat un element clau per poder donar més humanització a les situacions de confinament. Ha emergit la creativitat, la dimensió de les persones que acaben conformant el cercle de confiança dels residents. Alimentar aquesta cooperació, aquest estar al mateix costat, al mateix equip, maldant per poder fer més suportable la situació, no l'hem de deixar escapar. Ara és també l'hora de l'atenció centrada DES DE la família, AMB la família o entorn.

Però potser la clau de volta és l'atenció centrada DES DEL professional. Generant espais de resiliència, d'autoconeixement, d'acceptació dels límits personals i d'equip, de fer conscients els aprenentatges que hem fet, de saber reconèixer què hem aprés en positiu, què ens ha fet ràbia, què canviaríem, quins errors hem comès. Però sempre des de la perspectiva de RECONSTRUIR-NOS, de reconèixer el que podem fer millor, des del que hem fet bé.

L'Atenció centrada DES DEL professional ens porta al reconeixement pendent per part de la societat. Sovint sota la mirada vigilant i fiscalitzadora, quan durant molts anys no hi ha hagut polítiques que hagin permès formar millor i generar espais laborals de qualitat. Només cal veure que sempre ens han dit que comprem la Grossa, ja que els diners es destinen a residències i serveis socials. Potser és que els serveis socials són una loteria.

I ara ens tocarà fer possible l'ACP emmascarada, amb la màscara posada, però generant els espais de relació i confiança, sovint des del llenguatge de la mirada, des de l'art d'aproximar-se, des de la veu tranquil·la, des de la cura dels espais de "confinament" com espais de seguretat i de vida. Potser la manera de començar és no perdre el somriure darrere la màscara. Somriu sota la mascara.

Un article de Quico Manyós


La ACP enmascarada

La Covid-19 nos ha dejado un rastro de consecuencias en la forma de cuidar de las personas con graves situaciones de vulnerabilidad. Las experiencias vividas últimamente por los profesionales de atención a la dependencia (personas mayores, SAD, teleasistencia, personas con discapacidad, etc.) nos hace plantear si realmente hemos estado trabajando la ACP correctamente y como tendremos el reto de seguir poniendo la persona en el centro, pero ahora con la mascarilla puesta.

¿Como debemos de entender la Atención Centrada en la Persona, desde la realidad actual? Esta es una cuestión primordial. Creo que tenemos que cambiar algunas cosas en nuestra realidad cotidiana. Últimamente se ha aplicado la ACP desde modelos profesionales que justifican la atención que hacemos, teniendo en cuenta la historia de vida, las preferencias y los hábitos, pero a menudo todavía demasiado observados y definidos por los profesionales. Observemos, decidimos, planteamos, abordamos nuestra tarea diaria desde nuestro conocimiento técnico y vivencial de la persona, pero encaró demasiado instrumentalizado desde la atención cotidiana.

La coordinación de la ACP, entendida desde el ámbito sanitario y social, nos la sitúa como herramienta, como propuesta profesional, habiendo hecho el esfuerzo de conocer y reconocer la persona y en la persona lo esencial para esta , lo que la hace única, irrepetible; reforzando la identidad personal y con ella la dignidad desde los derechos de ciudadanía.

Quizás es la hora de plantearnos si debemos pasar de la Atención Centrada EN la persona (en mi opinión demasiado intervencionista) a la Atención Centrada DESDE la persona. Trabajar DESDE, nos pide poner el acento y la mirada en la vivencia y la perspectiva de la persona a la que atendemos y no sólo en las herramientas para llegar a interpretar qué es lo que es importante para ésta. Pero esta ACP desde la persona nos pide que abramos el objetivo de nuestra cámara y buscamos los diversos enfoques que son necesarios. Una ACP bien trabajada, tras las consecuencias de la Covid-19 nos obliga a hacernos la pregunta de quién es la PERSONA.

Sólo podremos acompañar procesos personales si nos damos cuenta de que no sólo tenemos que tener en cuenta la persona usuaria (que hace uso responsable de un servicio), sino también a las personas que forman parte de su entorno social y de relación. Lo podríamos llamar "Atención Centrada DESDE la Familia". Y de forma capital debemos tener en cuenta también la atención centrada DESDE LOS profesionales, que son una parte clave en hacer posibles que la ACP sea una realidad.

Trabajar DESDE la persona nos pide incluir la oportunidad de que la persona tome decisiones sobre su proyecto vital. Nos tendremos que preguntar sobre las decisiones que toma la persona con autonomía moral y plantearnos qué y cómo actuar: qué compromisos tomaremos el fin de poder dar respuesta a la toma de decisiones de la persona que atendemos.

Trabajar DESDE la familia nos pide una nueva perspectiva a la que aún estamos poco acostumbrados. Estos días las familias han respirado diferente, se han implicado diferente, incluso algunas en sentido negativo, han buscado la culpa. Pero a menudo nos hemos encontrado con familiares preocupados por su padre o su madre, con demanda constante de información, buscando caminos de cooperación que nos han hecho descubrir nuevas complicidades que ahora no debemos olvidar. Las familias han participado más y han sido un elemento clave para poder dar más humanización a las situaciones de confinamiento. Ha emergido la creatividad, la dimensión de las personas que acaban conformando el círculo de confianza de los residentes. Alimentar esta cooperación, este estar en el mismo lado, en el mismo equipo, probando para poder hacer más llevadera la situación, no debemos dejar escapar. Ahora es también la hora de la atención centrada DESDE la familia, CON la familia o entorno.

Pero tal vez la clave es la atención centrada DESDE EL profesional. Generando espacios de resiliencia, de autoconocimiento, de aceptación de los límites personales y de equipo, de hacer conscientes los aprendizajes que hemos hecho, de saber reconocer que hemos aprendido en positivo, que nos ha hecho rabia, qué cambiaríamos, qué errores hemos cometido. Pero siempre desde la perspectiva de RECONSTRUIR-NOS, de reconocer lo que podemos hacer mejor, desde el que hemos hecho bien.

La Atención centrada DESDE EL profesional nos lleva al reconocimiento pendiente por parte de la sociedad. A menudo bajo la mirada vigilante y fiscalizadora, cuando durante muchos años no ha habido políticas que hayan permitido formar mejor y generar espacios laborales de calidad. Sólo hay que ver que siempre nos han dicho que compramos la Gorda, ya que el dinero se destina a residencias y servicios sociales. Quizás es que los servicios sociales son una lotería.

Y ahora nos tocará hacer posible la ACP enmascarada, con la máscara puesta, pero generando los espacios de relación y confianza, a menudo desde el lenguaje de la mirada, desde el arte de aproximarse, desde la voz tranquila la, desde el cuidado de los espacios de "confinamiento" como espacios de seguridad y de vida. Tal vez la modo de empezar es no perder la sonrisa tras la máscara. Sonríe bajo la máscara.

Un artículo de Quico Manyós